Reseptfrie midler for søvn
Det finnes ulike metoder for å behandle søvnproblemer. Her finner du en oversikt over reseptfrie legemidler og kosttilskudd som kan brukes ved kortvarige utfordringer med søvn. Man bør ikke bruke slike midler over lengre tid uten å ha snakket med lege.
Reseptfrie legemidler
Det finnes ulike typer plantebaserte legemidler som kan bidra til å lette på innsovning og hjelpe på søvnforstyrrelser.
Lunixen 500 mg tabletter inneholder tørket ekstrakt av valerianarot og brukes mot urolig søvn, for tidlig oppvåkning og for bedring av søvnrytmen, samt lindring av milde symptomer på uro. Kan brukes av voksne og barn over 12 år. Pascoflair 425 mg tabletter og Sedix 200 mg tabletter inneholder ekstrakt fra pasjonsblomst, som kan lindre mild uro og lette innsovning. Kan brukes av voksne og barn over 12 år.
Valerina Forte tabletter kan hjelpe ved mild uro og søvnforstyrrelser og inneholder ekstrakt av valerianarot. Valerina Natt tabletter kan hjelpe ved lette søvnforstyrrelser og inneholder ekstrakt av valerianarot, humleblomst og sitronmelisseblad. Kan brukes av voksne og barn over 12 år.
Bruksområdet for tradisjonelt plantebaserte legemidler er utelukkende basert på lang brukstradisjon. Les pakningsvedlegget før bruk av reseptfrie legemidler.
Melatonin
Melatonin kan redusere innsovningstiden hvis du bruker lang tid på å sovne. Melatonin har i tillegg effekt på døgnrytmen og kan redusere den subjektive opplevelsen av jetlag. Melatonin fås uten resept i ulike former, blant annet som tabletter, kapsler og dråper. Les alltid pakningsvedlegget før bruk av reseptfrie legemidler.
Hjelpemidler for søvn
Det finnes ulike type produkter som kan hjelpe deg som ønsker å få en god natt søvn. Eksempler på slike produkter er ørepropper og sovemaske. Dersom man er plaget med snorking kan produkter som motvirker snorking være til hjelp.
Andre behandlingsmetoder ved søvnproblemer
Det finnes mange råd og behandlingsformer ved søvnproblemer og søvnlidelser. Les mer om de ulike metodene i fagartikkelen om søvn. En av metodene er ulike søvnhygieniske råd som er verdt å lese mer om. Dette er råd som både forebygger og kan hjelpe mot søvnproblemer.
Når bør jeg kontakte lege?
Dersom du har forsøkt med reseptfrie midler for søvn og det ikke har hjulpet bør du ta dette opp med legen. Dersom du har langvarige søvnproblemer, sliter med å puste om natten eller har mange pustestans i løpet av natten bør du kontakte lege.
Snakk med våre farmasøyter for råd - vi er her for å hjelpe!
Kilder: Nasjonal kompetansetjeneste for søvnsykdommer (SOVno), Helsenorge, Norsk Helseinformatikk, Felleskatalogen.
Oppdatert: Juni 2023