Søvn og søvnproblemer
Søvn er helt nødvendig for alle. Les om hvor mye søvn vi trenger, hvorfor det så mange som har problemer med søvnen og hvilke metoder som finnes for å behandle søvnproblemer.
Hvorfor trenger vi søvn?
Søvn er et grunnleggende behov og er svært viktig for en god helse. Søvn påvirker både velvære, fysisk og psykisk helse. For lite søvn går ut over konsentrasjon, humør og er en risikofaktor for utvikling av ulike sykdommer. Ifølge enkelte teorier er søvnen nødvendig for å lagre og sortere inntrykk fra våken tilstand, lagring av informasjon i hukommelsen og dannelse av nye forbindelser i hjernen.
Hva er nok søvn?
Selv om alle trenger søvn, varierer søvnbehovet fra person til person. Gjennomsnittlig søvnlengde blant voksne ligger på 7-7,5 timer, og de fleste sover mellom 6 og 9 timer. Det er ikke bare antall timer med søvn som avgjør om man får dekket søvnbehovet. Kvaliteten på søvnen er også avgjørende. Dersom man er uthvilt på dagtid, er det et tegn på at man har sovet både nok og godt.
Søvnproblemer er vanlig
Én av tre har ukentlig problemer med søvnen, og omtrent én av ti sliter med alvorlige og langvarige søvnproblemer. Når søvnproblemene går utover funksjonen på dagtid kan det være snakk om en søvnlidelse. Noen sliter mest med innsovningen, andre med urolig nattesøvn og mange oppvåkninger.
Årsaker til søvnproblemer
Det er mange årsaker til søvnproblemer. Det er derfor viktig med grundig utredning hvis det blir langvarig. Stress, bekymringer, traumatiske hendelser og noen sykdommer kan føre til problemer med søvnen. Det kan også skyldes bivirkninger av legemidler. Søvnapné er en annen tilstand som kan føre til tretthet på dagtid. Uansett hva årsaken til søvnproblemene er bør man praktisere god søvnhygiene.
Ulike former for søvnsykdommer
Søvnsykdommer deles inn i ulike diagnosegrupper: insomni, søvnrelaterte respirasjonslidelser, sentrale hypersomnilidelser, søvnrelaterte bevegelseslidelser, parasomnier og døgnrytmelidelser. Søvnløshet (insomni) er den vanligste søvnlidelsen. Mange med langvarige søvnproblemer er deprimerte, og det er derfor spesielt viktig å utrede med tanke på psykisk lidelse.
Behandlingsmetoder ved søvnproblemer
Det finnes mange ulike råd og behandlingsformer ved søvnproblemer og søvnlidelser:
- Søvnhygieniske råd: er ulike ikke-medisinske råd for å bedre søvn ved å bevare god døgnrytme, bygge opp søvnbehovet og redusere aktivering om kvelden og natten.
- Reseptfri behandling: er ulike midler i form av reseptfrie legemidler og kosttilskudd som fås kjøpt i apotek eller nettapotek.
- Reseptbelagt behandling: er behandling med legemidler som forskrives av lege.
- Stimuluskontroll: går ut på å korrigere uheldig søvnatferd, og å styrke assosiasjonen mellom søvn og seng. Pasienten får et sett med instruksjoner som skal følges nøye.
- Søvnrestriksjon: går ut på å redusere tiden i sengen, til den tiden personen reelt sover. Man benytter søvndagbok til å regne ut hvor lang tid vedkommende sover.
- Lysbehandling: går ut på å sitte foran spesialkonstruerte lysapparater på rundt 30 minutter eller lenger. Når på døgnet man utfører behandlingen varierer etter hvilken tilstand som skal behandles.
- Avspenningsteknikker: er ulike teknikker som reduserer fysisk og mental aktivering, som for eksempel meditasjon.
Når bør jeg kontakte lege?
Dersom du opplever problemer med søvn over lengre tid og har forsøkt med reseptfrie midler og det ikke har hjulpet bør dette tas opp med lege. Dersom du sliter med å puste om natten eller har mange pustestans i løpet av natten bør dette undersøkes av lege.
Snakk med våre farmasøyter for råd - vi er her for å hjelpe!
Kilder: Nasjonal kompetansetjeneste for søvnsykdommer (SOVno), Helsenorge, Norsk Helseinformatikk, Felleskatalogen.
Oppdatert: Januar 2022