Gode råd mot kløende myggstikk
Det finnes mange råd for å unngå å bli stukket av myggen. Det er likevel nesten ikke til å unngå når du oppholder deg der det er mye mygg. Det finnes heldigvis hjelp for å lindre den ubehagelige kløen.
Hva hjelper mot kløende myggstikk?
Blir du stukket bør du unngå å klø på stikket, det gjør det bare verre. Det er lettere sagt en gjort, så midler som demper kløen er verdt å ha i sommerapoteket.
- Eurax* krem (inneholder krotamiton) demper kløe ved for eksempel insektstikk. Kremen kan brukes av både barn og voksne.
- Xylocain* salve (inneholder lidokain) virker lokalbedøvende og kan smøres på insektstikk for å dempe svie og ubehag. Salven kan brukes av barn og voksne.
- Hydrokortison* salve og krem (inneholder hydrokortison) kan også brukes for å dempe kløende myggstikk. Hydrokortison kan brukes fra 2 år uten avtale med lege. Legemidlet skal ikke påsmøres hvis hudområdet har åpent sår eller infeksjon.
- Det finnes også andre produkter som kan lindre kløe og svie, slik som Mygga På Stikket Gel eller After Bite penn
*Reseptfritt legemiddel. Les pakningsvedlegget før bruk. Har du spørsmål kan du snakke med våre farmasøyter for råd - vi er her for å hjelpe!
Slik unngår du myggstikk
Gode råd for å unngå myggstikk, er verdt å få med seg. Rådene garanterer ikke for å ikke bli stukket, men bidrar til å redusere antall stikk. Det er derfor lurt å ha kløestillende midler i bakhånd.
Hvorfor klør myggstikk?
Myggstikk kan gi hudreaksjoner som kløe, hevelse og blemmer fordi myggen injiserer spytt i såret. Det er proteiner i spyttet som utløser en mild immunreaksjon som fører til den velkjente kløen.
Når bør jeg kontakte lege?
I meget sjeldne tilfeller kan de som er allergiske mot mygg få en allergisk sjokktilstand etter myggstikk. Dersom du opplever symptomer som svimmelhet, kvalme eller tung pust etter å ha blitt stukket av mygg bør du oppsøke lege raskt.
Vil du lese mer?
- Dette bør du gjøre for å unngå myggstikk i sommer.
- Det er også sesong for flått når det er mygg. Slik unngår du flåttbitt.
Snakk med våre farmasøyter for råd - vi er her for å hjelpe!
Kilder: Folkehelseinstituttet (FHI), Helsenorge, Leverandørinformasjon, Felleskatalogen
Publisert: Juni 2023