Slik sjekker du for hodelus
Har du barn i skole eller barnehage? Da er det kanskje på tide med en lusesjekk. Det anbefales at familier med barn sjekker alle i husstanden med lusekam én gang i måneden. Lus er smittsomt, men enkelt å behandle.
Hvordan smitter hodelus?
Hodelus (Pediculus capitis) lever kun i håret på hodet hos mennesker. Lusesmitte skjer ved at lus, som oftest voksne individer, kryper fra en person til en annen når hodene legges inntil hverandre. Lus kan ikke hoppe eller fly, men kryper fra hårstrå til hårstrå. Hvis lusa kommer bort fra håret, vil den fort bli svak og overlever maksimalt 1-2 døgn borte fra et hode.
Slik utføres lusesjekken
• Legg et hvitt håndkle over skuldrene og finn fram en fintannet lusekam.
• Fukt gjerne håret, da klarer ikke lusene å bevege seg like godt, samtidig som at de lettere fester seg til lusekammen. Tilsett gjerne hårbalsam i håret.
• Gre nøye gjennom alt hår fra hodebunn til hårspiss.
• Tørk kammen på et hvitt tørkepapir mellom hvert drag.
• Se over håndkle og tørkepapir for å se om du kan se noen lus.
Før andre bruker lusekammen må den vaskes godt ved 60 ºC eller fryses ned i minst fire timer.
Snakk med våre farmasøyter for råd - vi er her for å hjelpe!
Jeg fant hodelus - hvordan behandle?
Bare de med påvist hodelus skal behandles. Hvis en i husstanden har hodelus, så må resten sjekkes. Den som er smittet med hodelus skal behandles siden lus ikke blir borte av seg selv. Det er anbefalt å både bruke lusekam og lusemiddel.
Følg pakningsvedlegget som følger med lusemiddelet du skal bruke nøye. Det er viktig å bruke nok lusemiddel for å sørge for at behandlingen blir vellykket. Behandling med lusemiddel skal utføres i to runder for å fjerne eventuelle luseegg som klekkes i mellomtiden.
Et alternativ for å bli kvitt hodelusen er å barbere håret kortere enn 0,5 cm, hvis det er aktuelt.
Kan barnet gå i barnehage/skole?
Etter første behandling kan barnet kan gå i barnehagen eller på skolen som normalt. Ingen trenger å holdes hjemme på grunn av lus.
Hvis det oppdages hodelus på barn i barnehagen eller på skolen, trenger ikke barnet å sendes hjem. Som regel har barnet hatt lus i lang tid allerede. Det er viktig at barnets foresatte varsles om at det er funnet lus.
Barnehage/skole og vennekrets skal informeres om at barnet har hodelus, slik at vennekretsen kan sjekkes for lus og begrense videre smitte.
Snakk med våre farmasøyter for råd - vi er her for å hjelpe!
Kilder: Folkehelseinstituttet (FHI), Helsebiblioteket
Publisert: Mars 2023