Reiseapotek - dette bør du ha med på ferie
Skal du på ferie? Ikke glem å fylle på reiseapoteket ditt. Sykdommer og skader kan oppstå under en ferie, og det er ikke alltid lett å få tak i medisiner og apotekvarer på reisen. Dessuten så er noen ting er fornuftig å ta med hjemmefra.

Med et reiseapotek, er du godt rustet til å takle små utfordringer som kan oppstå under ferien. Det er rett og slett alltid bedre å være føre var. Husk at noen ting bør puttes i håndbagasjen hvis du skal fly og sjekke inn bagasje, så du har det lett tilgjengelig.
Ta med dette på ferie:
- Hånddesinfeksjon: hold hendene rene og fri for bakterier med hånddesinfeksjon, hvis du ikke har såpe og vann tilgjengelig. Påfør nok slik at hendene blir ordentlig rene.
- Smertestillende og febernedsettende: ved kortvarige smerter eller feber er det lurt å ha med reseptfrie legemidler hjemmefra. Husk å ta med egne til de minste. Oppsøk lege ved smerter/feber vedvarer over flere dager. Ha lav terskel for å oppsøke lege til barn som blir dårlig.
- Midler mot diaré: dessverre så er det økt sannsynlighet for akutt diaré på reise. Stoppende midler er en fordel å ha med på lengre turer uten tilgang til toalett. Veskeerstatning er også lurt å ha med.
- Førstehjelpskit: en god investering for enhver ferie, enten du skal på hyttetur, biltur eller båttur.
- Liten plass i baggasjen? det finnes mange produkter i reisestørrelser som er praktisk på reise.
Jeg skal til varmere strøk
Uansett hvor i verden du skal, er solpleie en naturlig del av reiseapoteket. UV-strålene kan føre til solskader på kort og lang sikt, som er viktig å forebygge. Husk å ta pauser fra sola, spesielt midt på dagen.
- Solkrem: det finnes et bredt utvalg til både ansikt og kropp, til voksne og barn. Vi anbefaler minst solfaktor 30.
- Aftersun: ha gjerne aftersun tilgjengelig for å fukte og avkjøle huden etter soling. Den kan også lindre ved rødhet og lett solbrenthet.
- Hatt, caps og solbriller: gir god beskyttelse i tillegg til solkrem. Og ikke glem soldrakt (UV-drakt) til barna.
Her finner du et bredt utvalg av solprodukter til hele familien.
Jeg blir lett reisesyk
Det finnes gode råd for å forebygge kvalme hvis du lett blir dårlig i bil, båt eller på fly. Sørg for å være uthvilt, spis et lett måltid og unngå å lese eller se på skjerm under reisen. Husk oppkastpose du kan ha liggende i bilen eller i bagen i tilfelle uhellet skulle være ute.
- Legemidler mot kvalme: hvis du vet du lett blir reisesyk, kan reseptfrie legemidler mot kvalme være en løsning. Les pakningsvedlegget før bruk.
- Akupressurarmbånd: for deg som vil lindre reisesyke uten bruk av medisiner.
- Ingefær: har lenge blitt brukt som en naturlig løsning mot kvalme. Du kan prøve å ta ingefær i form av for eksempel ingefærte eller kosttilskudd.
Snakk med våre farmasøyter for råd - vi er her for å hjelpe!
Jeg skal på en aktiv ferie
Da bør du inkludere følgende i reiseapoteket:
- Sårrens og plaster: det er fort gjort å få gnagsår eller andre sår når man er i aktivitet. Rensing av sår og plaster for å beskytte er viktig for å unngå infeksjoner.
- Saks og pinsett: en liten, men viktig del av reiseapoteket. Saks er lurt å ha for å klippe bandasjer eller klær i nødstilfeller. Pinsetten er nyttig for fjerne for eksempel flis, splinter eller flått som har bitt seg fast. Sjekk om dette er inkludert i førstehjelpskitet dit, eller om du må legge det til.
- Gnagsårplaster: når du er ute og går mye, kan gnagsår oppstå, spesielt dersom du bruker nye eller ukomfortable sko.
Jeg skal til et eksotisk reisemål
Skal du til eksotiske reisemål, bør reiseapoteket være mer innholdsrikt. For noen kan det være aktuelt å ta reisevaksine, avhengig av reisemål og helsetilstand. Myggmiddel og eventuelt malariatabletter er aktuelt i områder med malaria. Snakk med legen om dette er aktuelt for deg i god tid før reisen.
Spør lege eller apotek
Husk at dette er generelle råd, så snakk med lege eller apotek for å få anbefalinger i forbindelse med ditt reisemål. Ta vare på deg selv og ha en god og minnerik ferie!
Snakk med våre farmasøyter for råd - vi er her for å hjelpe!
Kilder: Folkehelseinstituttet (FHI), Norsk Helseinformatikk (NHI).
Publisert: Mai 2023
Oppdatert: Juni 2024