Forstoppelse
Man kan oppleve ulike utfordringer og sykdommer i fordøyelsessystemet, og forstoppelse er en av dem. Det er en ganske vanlig tilstand, og kan være ganske ubehagelig og vondt. Tilstanden kan være akutt eller kronisk.
Hva er forstoppelse?
Forstoppelse (obstipasjon) oppleves i form av utfordringer med å få ut avføringen, eller at man må sjeldnere på toalettet enn normalt. Noen plages med hard og smertefull avføring.
Årsaker til forstoppelse
Alle kan oppleve forstoppelse fra tid til annen, og det er ikke alltid man finner en klar årsak. Det er en ganske vanlig plage, og heldigvis finnes det råd. Vanlige årsaker til forstoppelse er knyttet til kosthold og livsstil. Forstoppelse kan skyldes bivirkning av noen typer legemidler. Forstoppelse er i seg selv som regel ikke farlig, men hvis man plutselig får forstoppelse uten en naturlig forklaring, kan det i noen tilfeller være et tegn på alvorlig sykdom.
Irritabel tarm (IBS)
Irritabel tarmsyndrom (IBS) er en tilstand som kan føre til plager som forstoppelse, oppblåsthet og diaré over lengre perioder. Stressmestring, riktig kosthold og behandling kan bidra til å redusere plagene. Dersom du har langvarige plager med fordøyelsen er det viktig å snakke med legen for å kunne få riktig diagnose og behandling.
Dette kan øke risikoen for forstoppelse
- Fiberfattig kost
- For lite inntak av væske
- For lite fysisk aktivitet
- Stress
- Graviditet
- Noen medisinske tilstander som irritabel tarm eller tykktarmskreft.
- Bivirkning av noen type legemidler
Hvordan forebygge forstoppelse?
Behandling av forstoppelse avhenger av hva som er årsaken.
Fysisk aktivitet
Langvarig forstoppelse som ikke har en kjent medisinsk årsak, kan vanligvis bedres ved noen enkle livsstilsendringer. Mer fysisk aktivitet i hverdagen som for eksempel lange gåturer eller svømming kan ha god effekt.
Kosthold
Hvis man får i seg for lite fiber fra kosten så kan det gjøre magen treg. En fiberrik kost består blant annet av grovt brød, frukt og grønnsaker. Matvarer som for eksempel linfrø og svisker kan være gunstig for fordøyelsen og er verdt å prøve hvis man sliter med treg mage. En annen viktig ting er å huske på å få i seg tilstrekkelig med væske i løpet av dagen.
Regelmessige toalettvaner
Det er anbefalt med regelmessige toalettvaner. Gå på toalettet når man kjenner at man må, og ikke utsett det. Om man holder igjen vil avføringen kunne bli mer hard.
Hva hjelper mot forstoppelse?
Hvis ikke livsstilstiltak alene hjelper, kan man forsøke med legemidler eller tilskudd som virker på tarmen. Noen fungerer ved å virke mykgjørende og volumøkende på innholdet i tarmen, og egner seg ved både treg mage og kronisk forstoppelse. Noen midler har en tømmende effekt på tarmen og brukes i en kort periode ved akutt forstoppelse. Det finnes også midler i form av klyster som virker i løpet av noen minutter. Legemidler mot akutt forstoppelse skal kun brukes i korte perioder eller som avtalt med legen. Det er viktig å lese pakningsvedlegget før bruk.
Når bør jeg kontakte legen?
Forstoppelse kan i noen tilfeller være et tegn på alvorlig sykdom. Derfor er det viktig å kontakte lege hvis forstoppelsen ikke går over. Hvis man opplever at det er blod i avføringen eller får kraftige magesmerter er det også viktig å ta kontakt med lege. Kontakt lege ved mistanke om forstoppelse hos barn.
Snakk med våre farmasøyter for råd - vi er her for å hjelpe!
Les mer
Kilder: Helsenorge, Felleskatalogen, Norsk helseinformatikk (NHI)
Oppdatert: Februar 2022