Underernæring – den glemte folkesykdommen
Underernæring er et resultat av at kroppen ikke får nok mat og næring over tid til å fungere som den skal. Det finnes flere tilstander som kan føre til underernæring, og eldre og kronisk syke er ekstra utsatt.

Et velbalansert kosthold er lettere sagt enn gjort
En god helse er tett forbundet med en livsstil, som både inneholder regelmessig fysisk aktivitet og en variert og balansert kost i riktige mengder. Det er ikke alltid like lett å få til i løpet av livet. Forskning viser at eldre ofte mangler viktige næringsstoffer i kostholdet som er nødvendige for en god helse.
Vekttap er ikke en ″normal″ konsekvens av aldring
Hvis kroppen ikke får nok energi og næring, kan man bli underernært. Grunnen er ofte at man spiser for lite og/eller et økt behov for energi og protein på grunn av sykdom. Utilstrekkelig energi- og proteininntak kan føre til vekttap, men også til tap av muskelmasse og muskelstyrke samt nedsatt kroppsfunksjon og helse. Tap av styrke og funksjon. Underernæring i forbindelse med sykdom er vanlig, særlig hos eldre og langtidssyke. Rundt 14 % av personer over 70 år i Norge er underernærte.
Det er mange underliggende årsaker til underernæring
- At man spiser for lite og har nedsatt appetitt
- Ikke i stand til å dekke økt behov for energi og protein på grunn av sykdom
- Problemer med å tygge, svelge og fordøye mat
- Redusert opptak av energi og næringsstoffer, f.eks. på grunn av malabsorpsjon, diaré, oppkast, eller mage- og tarmsykdommer
- Utfordringer med å kjøpe og tilberede mat, sosial isolasjon
Helsemessige konsekvenser av underernæring
Langvarig underernæring som ikke behandles kan påvirke føre til alvorlige helseproblemer. Dette er typiske tilstander underernæring kan føre til:
- Tretthet
- Utmattelse/tap av krefter
- Skrøpelighet
- Sarkopeni (tap av muskelmasse, styrke og funksjon)
- Økt risiko for funksjonsnedsettelser
- Økt risiko for fallskader og brudd
- Dårlig sårtilheling
- Redusert motstandskraft mot infeksjoner
Hvordan forebygge vekt- og muskeltap?
For å minimere risikoen for komplikasjoner er det viktig å forebygge og behandle underernæring. Du kan sørge for å få i deg nok energi og proteiner og motvirke vekttap og tap av muskelmasse ved;
- å få i deg nok næring med fokus på proteiner
- å være regmessig fysisk aktiv
- å spise flere mellommåltider
- å berike din vanlige kost medekstra protein og energi,
eksempelvis ved å spise mer egg, ost, fløte, olje og margarin - unngå å la det gå for lang tid mellom dagens siste
måltid og første måltid neste dag
Slik behandles underernæring
Dersom det ikke er tilstrekkelig å tilpasse kostholdet med vanlig mat for å dekke kroppens behov man innta næringsdrikker til spesielle medisinske formål, som tillegg til vanlig kost. Næringsdrikker er spesielt utviklet for pasienter med spesifikke ernæringsbehov. De kan dekke hele eller deler av kostholdet for de som har problemer med å spise, fordøye, og oppta vanlig mat eller enkelte næringsstoffer i maten.
Snakk med legen din eller en klinisk ernæringsfysiolog om dette kan være et alternativ for deg. Næringsdrikker kan fås på blå resept ved flere diagnoser.
Når bør jeg kontakte lege?
- Dersom du opplever noen av de underliggende årsakene til underernæring
- Dersom du går ufrivillig ned i vekt uten forklaring
Farmasøyter har kunnskap om medisinsk ernæring og kan hjelpe deg med å finne ut av hvilke næringsdrikker som passer best for ditt behov.
Snakk med våre farmasøyter for råd - vi er her for å hjelpe!
Kilde: 1. Volkert D et al. Managing of malnutrition in older patients – Current approaches, evidence and open questions. J. Clinl. Med. 2019;8:974. 2. Bauer J et al. Evidence-Based Recommendations for Optimal Dietary Protein Intake in Older People: A Position Paper From the PROT-AGE Study Group. J Am Med Dir Assoc 2013: 14 (8); 542-559. 3. Volkert D et al. ESPEN guideline on clinical nutrition and hydration in geriatrics. Clin Nutr. 2018. Clin Nutr. 2019; 38(1):10-47
Produkter som kan hjelpe
Resource® næringsdrikker
Spesielt utviklet for å gi næring og energi til personer med underernæring eller risiko for underernæring. Næringsdrikkene har forskjellige nivåer av energi, protein, næring og fiber for å dekke forskjellige behov. Resource® finnes i mange smaksvarianter og konsistenser, så det skal være enkelt å finne noe som passer enhver smak!
Resource® Addera® Plus
En klar og energirik næringsdrikk som inneholder fruktjuicer*, noe som gir en frisk og god smak. Næringsdrikken kan med fordel brukes som et næringsrikt alternativ til vann, saft, juice eller som et alternativ til melkebaserte næringsdrikker. Et godt valg for deg som har behov for et fettfritt alternativ. Resource® Addera® Plus finnes i 6 gode smaker.
Nyhet! Resource® Addera® Plus får ny forpakning med mindre plast
I begynnelsen av 2025 vil Resource® Addera® Plus plastflaskene bli byttet ut med Tetra Pak®, for å redusere bruken av plast. Den rektangulære formen sparer unødvendig materiale, vekt og plass uten å gå på kompromiss med kvalitet og innhold.
*Fruktjuice fra konsentrat
Resource® 2.0+fibre
En ernæringsmessig fullverdig, energirik næringsdrikk med protein og fibre. Resource® 2.0+fibre er et bra valg for deg som har økt energi- og proteinbehov, nedsatt apetitt, eller det er vanskelig å spise og drikke større volum. Resource® 2.0+fibre finnes i 7 gode smaker.
Resource® næringsdrikker er næringsmidler til spesielle medisinske formål og skal brukes under medisinsk tilsyn. Produktene er egnet for kostholdsbehandling av pasienter med underernæring eller i risiko for underernæring. Snakk med legen din eller klinisk ernæringsfysiolog om hva som er riktig for deg.
Denne artikkelen er skrevet i samarbeid med Nestle Health Science.
Kilder: Nestlé Health Science, Helsenorge
Publisert: Februar 2025