Omgangssyke
Omgangssyke er svært smittsomt og er en vanlig årsak til diaré og oppkast. Omgangssyke skyldes en virusinfeksjon i tarmene og det er høysesong for smitte om vinteren.
Symptomer på omgangssyke
Typiske symptomer er akutt kvalme, oppkast og diaré. Det er også vanlig med feber, hodepine, mage- og muskelsmerter. Symptomene varer normalt i noen dager. Man slutter vanligvis å kaste opp etter 1-2 dager, mens diaréen kan vare lenger.
Årsak til omgangssyke
Omgangssyke skyldes en virusinfeksjon i tarmen. Sykdommen kan ramme alle og kan bli alvorlig hos små barn. Smitte skjer mellom personer som er tett på hverandre, grunnet manglende håndvask eller via dråpesmitte fra hoste og spytt.
Man kan også smittes via overflater som dørhåndtak, forurenset mat eller drikkevann. Det finnes ulike virus som kan gi diaré og oppkast. Norovirus er den mest vanlige av disse.
Hvordan forebygge omgangssyke?
Det viktigste man gjør for å forebygge smitte er hyppig og grundig håndhygiene. Det er spesielt viktig etter toalettbesøk, før måltider og matlaging. Har man ikke såpe og vann tilgjengelig er hånddesinfeksjon et alternativ, men det er ikke like effektivt mot noroviruset.
Den som er syk bør være ekstra nøye med håndhygiene og bruke eget håndkle eller engangstørklær. Ved rengjøring av overflater etter oppkast eller avføring bør dette gjøres så raskt som mulig.
Behandling av omgangssyke
Det viktigste er å erstatte væsketapet. Hos de fleste vil infeksjonen gå over av seg selv i løpet av få dager.
Hvis små barn blir syke er det ekstra viktig å sørge for at de får erstattet væsketapet siden de raskere blir uttørket. Følg med på tegn til uttørring. Typiske tegn kan være at barnet virker irritabelt eller urolig, er tørst og produserer mindre og mørkere gul urin.
Tiltak ved omgangssyke:
- Drikk ofte og små mengder om gangen.
- Voksne og barn anbefales væskeerstatning fra apoteket siden de inneholder riktig sammensetning av salter.
- Ved akutt diaré på tur kan voksne og barn over 12 år bruke et reseptfritt legemiddel for å stoppe diaréen i en kort periode. Ved høy feber eller kraftige magesmerter skal man ikke bruke dette.
Når kan man dra tilbake til jobb, skole eller barnehage?
Barn og de som jobber i barnehage eller har en jobb hvor man jobber tett på andre eller håndterer mat bør det gå 48 timer før man vender tilbake. Man kan være smittsom etter at symptomene har gitt seg, så det er ekstra viktig med hyppig og grundig håndhygiene de første dagene etter at man har blitt frisk. Utover dette så anses man som frisk når man er symptomfri og føler seg bra igjen.
Når bør man kontakte lege?
Kontakt lege ved tegn til uttørring, langvarige symptomer eller blodig oppkast eller diaré. Spedbarn som har kraftig diaré eller kaster opp bør alltid undersøkes av lege. Ha lav terskel for å kontakte lege når små barn har omgangssyke, og du mistenker for lite væskeinntak.
Snakk med våre farmasøyter for råd - vi er her for å hjelpe!
Kilder: Folkehelseinstituttet, Helsenorge, Norsk Helseinformatikk
Oppdatert: Januar 2022