Munntørrhet
Nedsatt spyttproduksjon eller endret sammensetning av spyttet, fører gjerne til en plagsom tilstand med munntørrhet. Ved munntørrhet kan tannhelsen bli dårligere, du er mer utsatt for karies og syreskader, og smakssansen og fordøyelsen kan påvirkes. Her gir vi deg noen gode råd for å forebygge og behandle munntørrhet.
Årsaker til munntørrhet
Spyttet vårt har mange viktige funksjoner, blant annet skal det beskytte munnslimhinnene mot skader og infeksjoner, motvirke tannråte ved å fjerne matrester og nøytralisere syrer, smøre munnen og transportere enzymer. Den vanligste årsaken til munntørrhet er inntak av legemidler. Blant de vanligste preparatene som gir munntørrhet, er blodtrykkssenkende midler, vanndrivende midler, allergi- og astmamedisiner, midler mot psykiske lidelser og Parkinson, narkotiske stoffer og cellegift. Hvis du tar flere forskjellige typer legemidler, kan dette øke faren for munntørrhet. I tillegg kan en rekke sykdommer, som for eksempel Sjøgrens syndrom, gi nedsatt spyttproduksjon. Mangel på visse mineraler og vitaminer kan også i noen tilfeller gi munntørrhet, samt at spyttproduksjonen kan reduseres med alderen.
Symptomer på munntørrhet
Ved munntørrhet kan man få en eller flere av symptomer som sviende og brennende fornemmelse i munn og svelg, tørr og rød tunge, problemer med å snakke, behov for å drikke vann på natten, endret smaksopplevelse, tørre og sprukne lepper og tendens til sår og soppinfeksjon i munnen.
Behandling og forebygging av munntørrhet
Munntørrhet skal tas på alvor da det kan gi nedsatt livskvalitet og dårligere tannhelse. Det er en rekke ting man kan forsøke for å forebygge og behandle tørr munn:
- Prøv å skifte til fluortannpasta uten såpestoffer, fordi overflateaktive stoffer kan ødelegge den beskyttende spytthinnen i munnen.
- Stimulering av spyttsekresjonen med produkter beregnet for munntørrhet. Det finnes sukkerfrie sugetabletter, tyggegummi eller spray som kan benyttes.
- Rengjør tenner, tunge og munnhule grundig (tannbørste, tanntråd, tannstikker) to ganger om dagen og etter måltider.
-
Unngå søtsaker og sukkerholdig saft og drikke som kan forverre munntørrhet.
-
Drikk rikelig og ofte vann. Ved munntørrhet om natten, drikk litt vann og la det skylle rundt i munnen før du svelger det.
-
Rengjør tannproteser grundig. Løsner helproteser på grunn av munntørrhet, kan festemidler være en god hjelp.
-
Oppsøk tannlege for individualisert veiledning om tann- og munnpleie i ditt tilfelle.
-
Snakk med legen din dersom du tror munntørrheten din kan komme av medisinene du bruker. Kanskje kan legen justere på dosen eller typen medisin som kan redusere plagene.
Dersom munntørrheten forårsaker store skader på tennene dine, kan du søke NAV om å få dekket utgifter til tannlege.
Snakk med våre farmasøyter for råd - vi er her for å hjelpe!
Kilder: Norsk Helseinformatikk (NHI), Helse Norge
Oppdatert: Juni 2021