Melatonin
Melatonin er kroppens søvnhormon. Melatonin kan bidra til å raskere sovne og kan hjelpe til med å lindre den subjektive opplevelsen av jetlag. Her finner du en oversikt over ulike typer tilskudd med melatonin uten resept.

Hva er melatonin?
Melatonin er kroppens søvnhormon. Hormonet utskilles fra hjernen og starter når solen går ned og mørket kommer, og når et maksimum midt på natten. Produksjonen av melatonin reduseres med alderen. Det kan være en av årsakene til problemer med søvnen når man blir eldre.
Hva brukes det til?
Melatonin du får kjøpt i form av kosttilskudd kan brukes når du trenger hjelp med:
- Innsovning - Melatonin kan bidra til å redusere innsovningstiden hvis man bruker lang tid på å sovne.
- Jetlag - Dersom man reiser mellom ulike tidssoner, kan man oppleve jetlag. Melatonin har effekt på døgnrytmen og kan redusere den subjektive opplevelsen av jetlag.
Hvem kan bruke melatonin
Voksne over 18 år kan bruke kosttilskudd som inneholder melatonin. Ellers kan melatonin i form av legemiddel fås på resept ved behandling av ulike søvnlidelser. Melatonin skal ikke brukes ved graviditet og amming for sikkerhet skyld.
Er tilskudd med melatonin trygt?
Melatonin regnes som et trygt preparat hvor man sjeldent opplever bivirkninger. Melatonin er ikke vanedannende. Likevel bør melatonin bare brukes dersom det er snakk om søvnplager i korte perioder. Ved langvarige problemer med søvn bør man ta kontakt med lege.
Behandlingsmetoder ved søvnproblemer
Det finnes mange søvnhygieniske råd og behandlingsformer ved søvnproblemer og søvnlidelser. Les mer om de ulike metodene i fagartikkelen om søvn. En av metodene er ulike søvnhygieniske råd som er verdt å lese mer om. Dette er råd som både forebygger og kan hjelpe mot søvnproblemer.
Når bør man kontakte lege?
Dersom man har forsøkt med reseptfrie midler for søvn og det ikke har hjulpet bør man ta dette opp med legen. Dersom man har langvarige søvnproblemer, sliter med å puste om natten eller har mange pustestans i løpet av natten bør man kontakte lege.
Snakk med våre farmasøyter for råd - vi er her for å hjelpe!
Kilder: Nasjonal kompetansetjeneste for søvnsykdommer (SOVno), Helsenorge, Norsk Helseinformatikk, Felleskatalogen.
Oppdatert: Februar 2022