Jetlag - hva hjelper?
Jetlag (døgnvillhet) vil si at den innebygde, biologiske klokken blir forstyrret når du reiser med fly gjennom flere tidssoner. Du kan føle deg våken om natten og trøtt om dagen. Les hva du kan gjøre for å forebygge og lindre jetlag.
Hvorfor oppstår jetlag?
Når du reiser du tar med deg døgnrytmen du hadde da du dro, men som ikke passer til stedet du reiser til. Kroppen vil dermed oppføre seg som om du er fortsatt i tidssonen til stedet du reiste fra. Det kan ta noen dager før kroppen venner deg til den nye tidssonen. Ved flere tidssoner du reiser gjennom, jo mer jetlag kan du oppleve å få. Jetlag er på sitt verste helt i starten.
Symptomer på jetlag
Typiske symptomer på jetlag er problemer med å sovne, urolig søvn, tretthet på dagtid, nedsatt prestasjonsnivå og mage-tarmplager. Dette kan være svært plagsomt. Det er individuelle forskjeller i evnen til å tilpasse seg til en ny døgnrytme. Noen er plaget med jetlag i mer enn en uke, mens andre snur døgnrytmen uten store problemer i løpet av få dager. Undersøkelser viser at vi vanligvis klarer å korrigere døgnrytmen med 1-1,5 timer per døgn.
Hva hjelper mot jetlag?
Gode råd før og under reisen;
- Før du reiser, kan du bruke solbriller for å begrense eksponeringen av dagslys når det er mørkt der du skal reise. Du kan også prøve å gå ut i dagslyset når det samtidig er dagslys der du skal.
- Noen dager før turen, prøv å tilpass søvn og måltider til ditt du skal reise.
- Vær godt uthvilt før du skal reise.
- Drikk mye væske under flyvningen, men unngå alkohol og koffein.
- Sov kun på flyet hvis er natt dit du skal.
Når du har ankommet reisemålet, kan du gjøre følgende;
- Unngå koffein etter middag. Det kan gjøre det vanskeligere å sovne.
- Hold deg våken til det blir mørkt hvis du har reist vestover.
- Om du har reist østover bør du stå opp når det lysner om morgenen.
- Vær i aktivitet når det er lyst ute. Trening sent på kvelden kan gjøre det vanskeligere å sovne.
Melatonin mot jetlag
Kroppens innebygde "klokke" påvirkes av dagslys og et signalstoff i hjernen, melatonin. Melatonin har flere funksjoner i kroppen, men er mest kjent for å regulere døgnrytmen. Melatonin i form av reseptfrie legemidler kan brukes til kortvarig behandling av jetlag. Les pakningsvedlegget før bruk av reseptfrie legemidler. I tillegg til å virke mot jetlag finnes det produkter med melatonin som kan gjøre det lettere å sovne.
Har reiseretningen noe å si for jetlag?
Graden av jetlag avhenger av om du reiser østover eller vestover. Stort sett kan det å reise østover gi større problemer med jetlag enn det å reise vestover. Dagen blir kort, og du får lettere problemer med å sovne når du kommer frem. B-mennesker har en innebygd døgnrytme som kan være på over 25 timer, og det sies at de derfor lettere kan forlenge døgnet. A-mennesker kan synes at det å reise vestover er verre enn å reise østover.
Snakk med våre farmasøyter for råd - vi er her for å hjelpe!
Kilder: Helsenorge, Nasjonal Kompetansetjeneste for Søvnsykdommer, Best Practice, leverandørinformasjon
Publisert: Juni 2023