Inkontinens hos menn
Inkontinens (urinlekkasje) er vanlig hos menn og rammer ikke bare de eldre. Mange synes det er flaut å snakke om utfordringer med lekkasje, og utsetter derfor å be om hjelp.
Hva er inkontinens?
Inkontinens (ufrivillig vannlating, urininkontinens) er en tilstand som fører til ufrivillig urinlekkasje på grunn av manglende evne til å holde på urinen. Det kan enten skje når som helst, eller i spesifikke situasjoner, slik som under fysisk aktivitet. Vi skiller på ulike grader av inkontinens. Ved små dråper og skvetter av urin er det en lett inkontinens. Ved større skvetter urin regnes dette som moderat inkontinens. Dersom det er mye lekkasje sier vi at det er en tung inkontinens. Det finnes også ulike typer,
Hva er årsaken til inkontinens?
Prostataplager er en av de vanligste årsakene til inkontinens hos menn. Hos eldre kan lekkasjer være knyttet til skader i nervesystemet. Andre årsaker som kan øke sannsynligheten for inkontinens er bivirkninger av medisiner, høyt blodsukker og depresjon.
Er inkontinens vanlig?
Ja, det er det. Hos menn øker forekomsten med alderen, og mange opplever plager fra 60-65 årsalderen. Inkontinens hos yngre menn er derimot mindre vanlig. Hos de eldste er det omtrent like mange menn som kvinner med inkontinens. Det er mange som opplever ulik grad av lekkasje i løpet av livet.
Gode råd ved inkontinens
Ha en sunn livsstil
Spis sunt og variert og vær i regelmessig fysisk aktivitet. Alkohol virker vanndrivende og kan føre til hyppige toalettbesøk og lekkasjer. Overvekt kan gi ekstra trykk på blæren og urinrøret som kan føre til ekstra lekkasjer.
Pass på væskeinntaket
Drikk nok vann. Det er en myte at du bør drikke mindre vann ved urinlekkasje. Koffein har derimot en vanndrivende effekt så prøv å begrense mengden kaffe du drikker.
Blæretrening
Trening av blæren kan hjelpe. Det går ut på å late vannet til bestemte tider, for eksempel hver tredje time. Man bør ikke holde seg for lenge, men samtidig unngå å gå på toalettet for ofte.
Stump røyken
Røyking kan ha en negativ innvirkning på inkontinensproblemer samt på helsen generelt. Ved å slutte å røyke kan du redusere hoste, som kan bidra positivt på urinlekkasje.
Be om hjelp – du er ikke alene!
Mange tar ikke opp med legen sin at de er plaget med urinlekkasje, og får dermed ikke den hjelpen de trenger. Dette er et vanlig problem, ikke bare hos eldre menn, og det finnes gode hjelpemidler.
Hjelpemidler ved inkontinens
Det finnes mange gode hjelpemidler ved inkontinens som er spesielt tilpasset menn. Hjelpemidler fås i form av innlegg, truser med innebygget beskyttelse, bleier og madrassbeskyttelse (kladder). Type innlegg eller bleier velges utifra hvilken grad av inkontinens du har. Disse kommer i ulike størrelser. Produktene er laget spesielt for å beskytte mot lukt og lekkasje slik at du kan leve et godt og sosialt liv uten å måtte bekymre deg for lekkasjen. En oversikt over alle produkter ved inkontinens finner du her.
Trenger du hjelp med å velge riktig type hjelpemidler til ditt behov kan du spørre oss i Apotera om råd. Du kan ta kontakt på e-post eller chatte anonymt med en farmasøyt.
Snakk med våre farmasøyter for råd - vi er her for å hjelpe!
Stressinkontinens
Dette er en type inkontinens som også kalles for anstrengelseslekkasje. Når du for eksempel hoster, nyser eller hopper, kan dette føre til en lekkasje. Noen opplever denne type lekkasjer under for eksempel fysisk aktivitet.
Urge inkontinens
Dette er en tilstand hvor blæren er overaktiv og fører til en plutselig og sterk vannlatingstrang som kan føre til lekkasje. Denne tilstanden vil også oppstå om natten. Denne typen er den vanligste hos eldre menn.
Overflowinkontinens
Små og hyppige urinavganger og lekkasje fordi blæren er overfylt og ikke tømmes ordentlig under toalettbesøk. Dette kan komme av svake blæremuskler.
Når bør jeg kontakte legen?
Dersom du har utfordringer med urinlekkasjer, bør du snakke med legen din. Det som anbefales i første omgang er ulike livsstilsendringer og blæretrening i tillegg til bruk av innlegg eller bleier. I sjeldne tilfeller vil behandling med legemidler eller operasjon være et alternativ.
Mange er ikke klar over at hjelpemidler mot inkontinens kan forskrives på blå resept av lege, og dermed bli delvis dekket av folketrygden. Spør legen din om du kan ha krav på dette.
Snakk med våre farmasøyter for råd - vi er her for å hjelpe!
Les mer
- Slik utfører du bekkenbunnstrening – Stavanger Universistetssykehus
- Inkontinens hos kvinner - NHI
- Inkontinens hos menn - NHI
Kilder: Norsk Helseinformatikk (NHI), Helsenorge, St. Olavs Hospital, leverandørinformasjon (Attends og Tena)
Publisert: Oktober 2022