Influensa
Mellom desember til april hvert år rammes folket på den nordlige halvkule av såkalt sesonginfluensa. Influensa smitter lett, men går som regel over av seg selv. Noen grupper er mer utsatt for å bli alvorlig syke hvis de blir smittet av influensavirus.
Hva er influensa og hvordan smitter det?
Influensa er en smittsom virusinfeksjon som skyldes ulike influensavirus. Influensavirus forandrer seg litt fra år til år, og det gjør at immunforsvaret vårt ikke kjenner igjen viruset når man blir smittet på nytt. Hvis viruset endrer seg mye, kan det føre til epidemier eller i verste fall pandemier. Influensa smitter lett ved dråpe-, luft- eller kontaktsmitte.
Symptomer på influensa
Symptomer som feber, muskelsmerter, hodepine og nedsatt allmenntilstand er typiske symptomer på influensa. I tillegg kan man få luftveissymptomer som rennende nese, sår hals og tørrhoste. Mageplager som oppkast og diaré er sjeldne hos voksne, men kan opptre hos barn. Influensasymptomer kommer gjerne brått på, og varer som regel i sju til ti dager.
Forebygging av influensa
God håndhygiene er viktig for å unngå å bli smittet. For å unngå å smitte andre når man selv er smittet er god hånd- og hostehygiene og å bli hjemme når man er syk, viktige tiltak. Det finnes også vaksine mot influensa som blant andre anbefales til de i risikogrupper.
Hvordan behandles influensa?
Influensa går som regel over av seg selv. Har man først blitt smittet behandles først og fremst symptomene av sykdommen. Det er viktig å hvile og sørge for at man får i seg nok væske. Ved behov for å lindre smerter eller få ned feberen er førstevalget legemidler med virkestoffet paracetamol. Unntaket er hos personer med alvorlig leversykdom. Følg alltid doseringen og les pakningsvedlegget før bruk av reseptfrie legemidler.
Det finnes spesifikk antiviral behandling for de som har behov det, etter vurdering fra lege.
Bør jeg ta vaksine mot influensa?
Vaksinasjon mot influensa er den beste måten å beskytte seg mot influensa på. Influensa kan føre til alvorlig sykdom hos risikogrupper. Det er snakk om rundt 1,6 millioner mennesker i Norge som er i risikogrupper. Personer i risikogruppene bør derfor ta vaksine mot influensa hvert år, og vaksinen bør helst tas mellom oktober og desember.
Risikogrupper som bør ta influensavaksine:
- Gravide etter 12. svangerskapsuke
- Alle som er 65 år eller eldre
- Alle med kronisk sykdom hvor influensa utgjør en alvorlig helserisiko
- Beboere i omsorgsbolig og sykehjem
I tillegg bør følgende grupper ta influensavaksine:
- Helsepersonell som har pasientkontakt
- De som bor med svært immunsupprimerte pasienter for å beskytte den immunsupprimerte
- Svinerøktere og andre som har regelmessig kontakt med levende griser
Når bør jeg kontakte lege?
Dersom du har symptomer på influensa og har utfordringer med pusten, ikke får i deg nok drikke, kaster opp eller er gravid eller er i en av risikogruppene bør du kontakte lege. Dersom du får store problemer med å puste, smerter i brystet, føler deg forvirret eller får andre alvorlige symptomer, ring 113.
Snakk med våre farmasøyter for råd - vi er her for å hjelpe!
Les mer
Kilder: Folkehelseinstituttet (FHI), Helsenorge
Oppdatert: Oktober 2022