Fotsopp
Fotsopp er en soppinfeksjon som er lokalisert mellom tær, og kan spre seg til tåneglene, fotsålene og sidene på føttene. Fotsopp kommer ofte i forbindelse med bruk av tette sko og ved fotsvette, og er vanligst hos ungdommer og voksne, men kan også forekomme hos barn.

Hva er fotsopp?
Fotsopp skyldes en soppart i gruppen dermatofytter, som trenger inn i det øverste hudlaget på føttene. Dette forårsaker en reaksjon som gjør at huden overproduserer hudceller i området som er angrepet og gir hudavskalling og kløe.
Smitte skjer enten ved direkte kontakt fra person til person eller gjennom fuktige miljøer der mennesker går barbeint (dusjer, treningsstudio). Soppen trives der det er varmt og fuktig, typisk ved bruk av tette sko over lang tid.
Symptomer på fotsopp
Typiske symptomer på fotsopp er kløe, stikking og brennende følelse mellom tærne, under fotsålene og/eller på sidene av føttene. Det kan dannes sprekker mellom tærne og det kan oppstå tørr og sprukken hud under eller på siden av føttene. Det kan også oppstå små blemmer som klør og sprekker opp. Det vanligste er at soppinfeksjonjen starter mellom tærne.
Hvordan bli kvitt fotsopp?
Overflatiske soppinfekjsoner blir man som regel kvitt med lokalbehandling i form av kremer, salver eller pudder. Vanlige reseptfrie legemidler for behandling av fotsopp er terbinafin (Lamisil) og mikonazol (Daktar). I tillegg er det viktig å forebygge ved å gjøre det vanskeligere for soppen å trives. Du kan forebygge at fotsoppen kommer tilbake ved å holde god fothygiene, ta fotbad og skifte sokker ofte. Holde skoene rene og tørre og ha flere par, slik at de får luftet seg og tørket godt mellom hver gang du bruker de kan hjelpe. Dersom du er i offentlige våtrom er det lurt å bruke badesko for å unngå smitte andre eller bli smittet selv.
Når bør jeg kontakte lege?
Dersom du har kløende sprekkdannelser i huden mellom tærne og i selve fotsålen og du har forsøkt behandling uten å lykkes anbefales det å ta kontakt med en lege. Dersom huden blir rød og hovner opp kan det være tegn til infeksjon som krever behandling med reseptpliktige legemidler.
Snakk med våre farmasøyter for råd - vi er her for å hjelpe!
Kilder: Norsk Helseinformatikk (NHI), Helse Norge
Oppdatert: Juni 2021