Fordøyelsessystemet
Maten vi spiser sendes ut på en syv meter lang reise som varer i flere dager. I løpet av denne reisen blir næringsstoffer fra maten tatt opp i kroppen, og det den ikke kan bruke forsvinner ut igjen.
![En person som former et hjerte med fingrene](https://pim.apotera.no/Tips%20%26%20R%C3%A5d/Inne%20i%20selve%20artikkelen/Ford%C3%B8yelsen.jpg)
Fordøyelsessystemet til oss mennesker består av munn, spiserør, magesekk, tolvfingertarm, lever, galleveier, bukspyttkjertel, tynntarm og helt til slutt, tykktarm.
Munnen
Den første delen av fordøyelseskanalen er munnen, hvor tennene river opp og tygger maten til små biter som blandes med spytt.
Spyttet
Vet du hva oppgaven til spyttet er? Den har mange ulike oppgaver, og når det gjelder å fordøye maten så er spyttet med på å gjøre det lettere å tygge og svelge. I tillegg inneholder det fordøyelsesenzymer som bryter ned næringsstoffer. For lite spytt kan blant annet føre til munntørrhet.
Spiserør, magesekk og tolvfingertarm
Når du svelger, glir maten ned til magesekken. Det finnes muskler i veggen til magesekken som sørger for at maten blandes med safter som skilles ut i magesekken. Mageinnholdet brytes ned i mindre biter. Innholdet passerer deretter videre, og fortsetter gjennom en kort kanal som kalles for tolvfingertarmen (duodenum). Dette regnes som første delen av tynntarmen. Videre nedbrytning av mageinnholdet fortsetter i tynntarmen med hjelp fra flere fordøyelsesorganer.
Leveren
Leveren har flere ulike oppgaver. Leveren bryter ned blant annet så omdanner og inaktiverer den ulike stoffer, som for eksempel giftstoffer og legemidler. Den kan også lagre stoffer, blant annet glykogen (glukose), fettløselige vitaminer, vitamin B12 og jern.
Galleblæren
Galleblæren er et pæreformet organ som befinner seg under leveren på høyre side i øvre del av buken. Leveren produserer galle, som lagres i gallen.
Galle er med på å bryte ned fettet i maten.
Bukspyttkjertelen
Bukspyttkjertelen (pankreas) ligger på tvers like bak og nedenfor magesekken. Den har to hovedfunksjoner. Det ene er å produsere fordøyelsesenzymer for å fordøye maten. Det andre er å produsere hormoner som insulin og glukagon, for regulering av blodsukkeret.
Tynntarmen
Maten skyves nedover i tarmen samtidig som enzymene bryter ned maten til enda mindre enheter slik at næringsstoffene kan tas opp gjennom tarmveggen og over i blodbanen. Både karbohydrater, proteiner og fett brytes ned her.
Tykktarmen
Den siste delen av fordøyelseskanalen er tykktarmen. Her absorberes det meste av væsken i tarminnholdet over i blodbanen. De ufordøyelige reststoffene skilles til slutt ut som avføring gjennom endetarmsåpningen.
Problemer med fordøyelsessystemet
Ved sykdom eller plager i fordøyelsessystemet pleier det som regel bare å være et område som ikke er friskt. Det er vanlig å ha ulike problemer med mage og tarm, blant annet magesmerter, forstoppelse, luftplager eller halsbrann. Man kan også oppleve oppkast og diaré, og kan skyldes for eksempel omgangssyke eller matforgiftning.
Det er viktig å ta mage- og tarmproblemer på alvor. Hvis problemene blir langvarig bør man oppsøke lege sånn at man kan finne årsaken og få riktig behandling.
Snakk med våre farmasøyter for råd - vi er her for å hjelpe!
Kilder: Norsk Helseinformatikk
Oppdatert: Februar 2022