Slik beskytter du huden i påskesola
Det føles godt når det blir mildere i været, dagene lengre og sola begynner å varme. Det gjør også at risikoen for å bli solbrent øker. Les om hva du kan gjøre for å nyte sola og samtidig forebygge solskader.
Ansiktshuden er ekstra utsatt for solskader
Ansiktet dekkes ikke til med klær slik som resten av kroppen, og blir eksponert for UV-stråler fra sola hele året. Om våren blir dagene lengre og solstrålene sterkere, og det skal lite til før man blir solbrent. Har man i tillegg lys og solømfintlig hud øker risikoen for solbrenhet.
Snø + sol = sterkere stråler
Refleksjon fra snøen kan øke UV-strålingen fra sola med over 50 prosent! Dette gjør at man er ekstra utsatt for å bli solbrent når man for eksempel står i bakken. Behovet for solbeskyttelse øker, selv om det ikke kjennes så varmt ut i lufta.
Bør jeg bruke egen solkrem til ansiktet?
Ja. Huden i ansiktet er ikke lik huden på resten av kroppen. Den kan være mer sensitiv og lettere få urenheter. Derfor er det anbefalt å bruke en solkrem spesielt tilpasset huden i ansiktet. Det finnes et bredt utvalg av solkrem til ansiktet tilpasset ulike behov.
Hvilken solfaktor skal jeg velge?
Kreftforeningen anbefaler at man bruker minimum solfaktor 30. Bruk gjerne en høyere solfaktor hvis du lett blir solbrent eller huden er solsensitiv. Bruk solkrem som både beskytter mot UVA- og UVB-stråler.
Hvordan bruke solkrem riktig?
For å få tilstrekkelig beskyttelse må man bruke nok solkrem og gjenta smøringen så lenge man er i sola. Til ansiktet er det anbefalt å bruke en mengde tilsvarende en teskje. Dersom man skal smøre hele kroppen trengs en mengde tilsvarende en håndfull med solkrem. Det er anbefalt å smøre seg 15-30 minutter før man skal ut i sola. Smør hver 2.-3. time, og oftere dersom man bader, svetter mye eller tørker av solkremen.
Begrens tiden i sola
Risikoen for hudkreft øker når man blir solbrent, men også dersom man får mye sol uten å bli brent. Oppsøk skygge, ha noe på hodet og bruk solbriller. Ta pauser fra sola når den er på det sterkeste (mellom kl. 12 og 15). Barn under ett år bør ikke utsettes for direkte sollys.
Ikke glem å beskytte leppene
En solstift eller leppepomade med solfaktor egner seg godt til leppene. Beskyttelsen på leppene avtar gjerne fort, fordi man spiser, drikker og prater. Derfor er det viktig å gjenta påføringen ofte.
Kan jeg bruke solkremen fra i fjor?
Dette er et gjentakende spørsmål. Svaret er; ikke bruk solkrem som kan være gammel, for da kan beskyttelsen være redusert. Har man solkrem stående fra året før bør man sjekke holdbarhetsdatoen i tillegg til å undersøke om solkremen har endret konsistens, lukt eller farge.
Følg med på UV-varsel
Sjekk hvor sterk den ultrafiolette strålingen (UV) fra sola er, for eksempel på Dagens UV-indeks (Statens Strålevern). Jo høyere tall på indeksen, jo sterkere er UV-strålingen. Anbefalingen er å beskytte seg hvis UV-indeksen er høyere enn 2. UV-indeksen er sterkest midt på dagen om våren og sommeren, og styrken øker dersom det er nysnø.
Snakk med våre farmasøyter for råd - vi er her for å hjelpe!
Kilder: Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet (DSA), Kreftforeningen, Folkehelseinstituttet (FHI) , Norsk institutt for luftforskning (NILU)
Oppdatert: Mars 2024