9 gode råd ved pollenallergi
Pollenallergi kan være veldig slitsomt! Her får du rådene som er verdt å vite om som pollenallergiker. Flere av rådene går ut på å redusere mengde pollenstøv som kommer i kontakt med hud og slimhinner.
- Start medisineringen 1-2 uker før pollensesongen starter. Da får du best effekt av allergimedisinene og slipper å være plaget før de begynner å virke ordentlig.
- Ta allergimedisinene regelmessig, selv på dager med lite plager eller når pollenspredningen er liten.
- Bruk solbriller utendørs for å redusere mengde pollen som kommer inn på øynene.
- Vask ansikt og hender etter at du har vært i aktivitet utendørs. Bruk fysiologisk saltvann til øyne for å skylle bort pollenstøv.
- Skift sengetøy hyppig, og skift gjerne putetrekket daglig.
- Klær og sengetøy bør ikke tørkes utendørs under pollensesongen. På dagtid er pollenspredningen størst og pollenkornene fester seg lett til tøy.
- Bytt filter i ventilasjonssystemer i bolig og bil.
- Planlegg dagen slik du er innendørs når det er mest pollen i lufta. Er du ute tidlig på morgenen, når det regner eller rett etter regnvær er det mindre pollen i lufta.
- Kjæledyrene får også pollen på seg! Pollen fester seg i pelsen som de tar med seg utenfra. Børst eller skyll de etter de har vært ute.
Verdt å vite ved pollenallergi
- Dersom du har pollenallergi er det lurt å informere omgangskrets, arbeidsgiver eller skolen om sykdommen slik at de ta hensyn og tilrettelegge ved behov.
- Lege kan søke om utvidet eksamenstid for studenter med pollenallergi.
- Følg med på pollenvarselet. Den viser forventet mengde av de ulike pollenvariantene i luften for de kommende dagene i ulike deler av landet.
Jeg er gravid og har pollenallergi
Graviditeten fører til en rekke endringer i kroppen, og dette inkluderer også immunsystemet. Disse endringene kan ha en innvirkning på allergisymptomene. Noen gravide kan oppleve en reduksjon i plagene, og kan andre oppleve at symptomene forverres. Det finnes heldigvis behandling som er trygg for gravide og ammende med pollenallergi.
Vil du vite mer?
Ønsker du å lese mer om symptomer og behandling av pollenallergi? Les vår fagartikkel om pollenallergi.
Snakk med våre farmasøyter for råd - vi er her for å hjelpe!
Kilder: NAAF (Norges Astma og allergiforbund), LHL (Landsforeningen for hjerte- og lungesyke), Utdanningsdirektoratet.
Oppdatert: April 2022