4 av 10 tror at man ikke får vitaminmangel hvis man spiser sunt og variert
I en undersøkelse om kosthold utført på vegne av Apotera viser tallene at 4 av 10 ikke tror at man får vitaminmangel hvis man spiser sunt og variert.* Et av spørsmålene som ble stilt var: hvilke av følgende kostholdsråd mener du er riktig?
- Et kosthold med mye grønnsaker, frukt og bær, fisk og grove kornprodukter og magre meieriprodukter er et supert utgangspunkt for å få i seg de ulike vitaminene og mineralene som kroppen trenger. Det er likevel slik at vitaminmangler kan oppstå til tross for dette, ifølge Mia Meland, farmasøyt i Apotera.
Dette vitaminet får mange for lite av
Det er høy forekomst av D-vitaminmangel i Norge. Grunnen til dette er blant annet at soleksponering er et av hovedkildene til vitaminet, og det dannes dermed ikke nok av vitaminet i huden i vinterhalvåret. I tillegg er kostholdet ofte fattig på D-vitamin.
De fleste bør ta D-vitamintilskudd i vinterhalvåret, for eksempel i form av tran, D-vitamintabletter eller -dråper. Ved mangel bør man ta høyere dose etter avtale med legen.
Det en rekke andre vitaminer og mineraler man kan ha mangel av selv med et kosthold som er sunt og variert. Barn, kvinner i menstruerende alder, gravide og eldre er grupper som kan være utsatt for ulike mangler.
*Undersøkelsen er gjennomført av YouGov på vegne av Apotera i desember 2021. 1005 personer over 18 år svarte på undersøkelsen. Data er innsamlet slik at de utgjør et representativt utvalg av den norske befolkningen med utgangspunkt i målgruppen.